Thursday, February 19, 2009

Kopi Arab dan Teman Arab

Malam kelmarin OBM berkesempatan bertandang ke rumah teman Arab di Royal Comissioning nie, asalnya hanya nak pergi sekejap jer sebab ada urusan kerja nak kena settlekan tapi berlanjutan lak sampai 3 jam..
Dah banyak kali teman Arab nie ajak kerumah beliau tapi almaklumlah OBM nie kalau tak ader urusan yg benar2 perlu jadi malaslah nak keluar rumah...baik layan jer tv satellite kat rumah, atau masuk internet carik bahan2 bacaan. Tambahan lagi OBM dah jumpa site cerita silat indonesia, memang kena betul dengan citarasa OBM, pendekata OBM boleh ajer duk ngadap komputer nie seharian baca cerita silat tu...hehhee
OBM perhatikan teman Arab kalau kita bertandang kerumah mereka, memang begitu telita sekali persediaan diaorang, bab nie memang OBM respect gila. Sebab OBM tak pernah ke rumah dia sebelum nie jadik awal2 lagi dah janji nak tunggu berhampiran ngan masjid kat belakang rumah OBM tu - bila dah selesai solat isyak terus ler teman Arab tu tepon tanya kat mana dah...OBM yg terlupa nak beli buah tangan berkejarlah ke supermarket berhampiran jap carik cookies...saje sebab OBM tak berapa pasti budaya diaorang dalam menerima tetamu nie..
Lepas tu terus memecut follow keta teman arab tu - kalau kekawan dah jengok2 blog Perjalanan Ini..dah tahulah yg OBM sekarang dah ada kereta sendiri so OBM naik keta tu ler...
Sampai jer kerumah teman tu teruslah OBM hulurkan cookies yg beli tadi tu, si teman arab tu jadik malu2 lak sibuk sekali kata 'no need, no need, why you bring this....'...hehehe...akhirnya terpaksalah ambik jugak. Nak masuk kedalam rumah tu dia surveylah dulu takut2 org rumah dia tak masuk ke bilik berasingan lagi, kat sini perempuan lelaki memang kena diasingkan, katanya pintu masuk ada 3, perempuan 1, lelaki 1 dan satu lagi kat dapur...emmm..baiklah labu..
Mula2 skali OBM dihidangkan dengan kopi arab ngan manisan arab yang dibuat dari roti dan kurma, katanya kena makan benda yang manis supaya bila minum kopi arab tu adalah rasa dia sikit..kemudian lama jugak borak2 si teman tu siap tunjuk cenderamata dia beli bila melawat Malaysia masa honeymoon ngan wife dia...sekarang dah ada 3 orang anak, so dia dah simpan benda tu lebih dari 5 tahun..so bila dah borak2 mcm nie appoinment yg asalnya cuma untuk 10 minutes terus jer berlanjutan sampai beberapa jam... so lepas tu barulah OBM settlekan urusan kerja yg tertangguh, si teman nie ada bilik study khas untuk urusan kerja jer, memang pandai si teman Arab nie buat hiasan dalaman kemas jer, segan lak OBM nak ajak bertandang ke rumah nanti...dari Maghrib dah nak kul 11 mlm, OBM dah mula rasa mengantuk dan bagi hint kepada si teman yg OBM nie biasanya tidor awal...ingatkan bolehlah balik rupanya masuk stage ke-2 lak kena makan sekali lagi...mulanya OBM nak tolaklah sebab dah lewat malam lagipun perut nie masih kenyang, petang tadi dah makan dinner kat rumah...tapi bila 2 3x disebut 'we eat together, we eat together...'OBMpun ok jerlah...kesian lak ke si teman tu rupanya dia tak makan lagi sejak balik kerja tadi...OBM tak tahulah dia tak makan sebab nak tungu makan sekali ngan OBM atau memang biasanya diaorang nie makan lewat malam...dia kata sekarang nie dah start cuti sekolah so kat rumah dia freeze kosong jer..jadik wife dia tak masak malam nie, so kamipun keluar ke kedai berhampiran untuk order bungkus...OBM kata beli sikit jerlah, si teman kata OK..OK..OK...akhirnya dibelinya jugak 4 bungkus murtabak yg rasanya 1 bungkus tu paling kurang 2 orang boleh makan...dia kata nie sikit jer...next time katanya kalau betul2 punya dia akan masak kabsa...heeemmm..
So kembali kerumah si teman tu, OBMpun menjamu seleralah ngan murtabak tu..siap dihidangkan lagi dengan jeruk2 arab...bila tengok jam balik dah dekat 11:30mlm besok nak kerja lagi..sebelum balik si teman tu keep remind OBM untuk datang lagi next time..bawak anak2 dan keluarga so bolehlah layan anak2 beliau yg sebaya ngan ainna ngan nadzmin...OBM dah rasa 0-1 berhutang ngan si teman nie..macamanerpun insyaallah OBM akan ajak beliau bertandang ke rumah OBM dalam masa terdekat nanti, cuma yg memeningkan OBM ialah macamana nak asingkan lelaki ngan pompuan nanti sebab rumah OBM ada satu pintu jer....

Topik lain - OBM nak ucapkan selamat datang ke Middle East untuk abang OBM, Amir semoga tercapai objektif yg rancang awal2 tu...dan semoga segala urusan berjalan ngan baik dan dapat secepatnya bawak family ke Qatar ...insyaallah nanti kalau berkesempatan nak datang buat umrah ker...bolehlah buat family gathering di Mekah ...

5 comments:

m maulana said...

Salam OBM,

Akhirnya OBM bersuara jugak setelah sekian lama menunggu...OBM, web site tu boleh kongsi tak??

OBM said...

Akhi Maulana - mung tunggu aku bersuara dulu baru nak bersuara ker?..OBM tak banyak bersuara sebab dah ada jurucakap dibayar gaji bulan yang bersuara menerusi 'perjalanan ini..'...hehehe
Nak website ? Boleh...nah masuk website nie, kena register free dulu tapi memang best giler..http://indozone.net ...

cz said...

Kita org tunggu OBM bersuara dulu baru nak bersuara...

Tapi takdok menda2 pun nak cakap... Just Apa kabor?

OBM said...

CZ - hehe memang gitulah..org kata bila berjauhan rindu bila dekat gitu jer..heheh. member kita halimi guaner cita senyap jer...ker asyik bawak estima sampai tak ingat dunia..heheh

Amie said...

1 ruang tamu? Ada orang arab asingkan jemputan ... kekadang jemputan utk lelaki sahaja, so lelaki shj la yg dtg bertandang ... ada kalanya utk wanita sahaja. Masa pompuan datang , yg lelaki kuor ler dari rumah.