Tuesday, December 16, 2008

Seketika di Musim Haji

OBM tak nak banyak cerita tapi nak paparkan beberapa keping gambar yang sempat dirakamkan ketika OBM mengerjakan haji. Alhamdulillah segala persiapan awal dan perancangan haji berjalan dengan baik dan dengan bantuan dan kerjasama rakan2 di Yanbu nie terutamanya Hj Ghazzali,
Hj Zuraili dan Hj Yusof dan yg lain2 yg tak mengenal penat letih telah berjaya mengkoordinasikan team haji Malaysia Yanbu dengan jayanya. Tak lupa juga OBM nak ucapkan berbanyak terima kasih kepada Hj Pauzi dan isteri sekeluarga yg telah memberi jagaan yg baik kepada anak2 OBM dari mula OBM bertolak ke Mekah sehinggalah kembali ke Yanbu. Terima kasih berbanyak...

Candid OBM didepan khemah di Mina


Manusia di depan Masjidil al-Haram


Lagi depan khemah di Mina - kebanyakkan masa memang di Mina


Pengalaman duk atas bumbung van untuk ke Jamrat


Ada lagi....


Ada lagi...

Tak der dah..heheheh

Malam terakhir di Mina sempatlah OBM, isteri dan beberapa rakan mencuba masakan Malaysia..gambar kat bawah menunjukkan terpampang KLCC....


Semoga OBM menuju ke arah lebih baik insyaallah......



14 comments:

Muhamad Razib said...

Alhamdulillah selamat belaka, camana Hj. Din pengalaman buat haji banding ngan umrah? Tinggal lagi nak implement apa yang tersirat dlm setiap rukun2 dan wajib2 haji yang telah dilaksanakan spt apa hakikat tawaf yang dibuat counter clockwise , apakah yang dimaksudkan dgn syaitan semasa kita melontar dsb.....Utk dilain musim haji rasanya dah boleh jadi mutawwif ni...wallahua'lam

OBM said...

Pengalaman haji berbanding ngan umrah...emmm..boleh dikatakan buat umrah sebelum nie banyak membantu dalam mengerjakan haji..buat haji nie kena dalam ihram beberapa hari, kalau umrah beberapa jam ajer..nak jadi mutawwif?? lambat lagi kot..heheh..kalau dah dapat bahasa arab tu insyaallah bolehlah cuba kalau tak...emmm tak tahulah..

Andak Ali said...

alhamduLillah selamat dah member kita buat haji.

Praying hard that my turn next year. HOBM blh jadi pemandu/ org bawak haji la plak yer...

Anonymous said...

Alhamdulillah, semua dah slamat...dha start keje ke? aku kt dubai nisince last friday, ada meeting, insyallah this friday blk M'sia...ok, talk to u later...krim salam kt ur family...

Salam,
Fauzi

Shahrol Sabaruddin said...

Alhamdullilah, Haji Zainudin. Bila balik nanti singgahlah!

OBM said...

Andak Ali (panggil nama glamourlah nie)- terima kasih dan semoga doa dimakbulkan untuk buat Hj next year insyaallah. Nak OBM tunjuk2kan jalan boleh, tapi nak bawak hj belum cukup ilmu...hehe..
Fauzi - terima kasih dan aku dah seminggu start keje. hari nie cuti weekend. dubai tu dekat tapi jauh. btw kalau berkesempatan datang mekah/madinah call ler mana tahu boleh jumpa..
Ya Akhi Shahrol - terima kasih, insyaallah tahun depan balik singgah ler. masa tu kat optimal lagi ker...heheheh..

Anonymous said...

assalamualaikum tahniah selesai menunaikan haji (completekan rukun islam )Ntahlah kalau dapat seru tu nanti sampai la giliran insyaAllah

Daripada Abang din dan kluarga di Malaysia

OBM said...

waalaikumussalam, terima kasih abg din...insyaallah tak lama lagilah tu kot. mak kak za dah balik msia ker? tak ada rezekilah nak jumpa kat sini...

Mohd Sabar & Rafieah said...

Alhamdulillah...seronok tengok kawan2 dah g haji, umrah...Pray for us tuk sampai ke rumah Allah jua...InsyaAllah tahun depan kami ke sana, Amin

CZ said...

Assalamualaikum,

Hj. C'Din,

Alhamdulillah... lengkap sudah rukun islam anta.. tahniah dan tumpang gembira.

Seronok dgr crita kawan2 dpt buat haji, apa kan daya.. takdok rezki lagi..

OBM said...

Sabar;Rafieah- tahun depan dengar cerita ramai gak malaysian kat Yansab nie yg akan buat haji insyaallah semoga terkabullah hajat nak buat haji tahun depan tu - mcm OBM sendiri kena tunggu 5 tahun lagi baru boleh berhaji lagi..
CZ - lama dok dengor berita?umrah dah selesai insyaallah tak lama lagi ada lah rezeki untuk buat haji tu..dapat khabar Ahmad T&I meninggal?

CZ said...

Hj. C'Din,

Betul lah tu tentang perkhabaran Ahmad PRD, meninggal kemarin dulu (Ahad-10am) kat GHKT. Warded sehari sblum raye Haji dan pastu masuk ICU pasal paru2 berair.

DIN & KLKUARGE said...

nanti kalau nak tengok gambar kahwin farhana boleh lawat blog tan3199 baru nak set up mungkin next week kot baru upload gambar

OBM said...

CZ- thanks for the info. kecil besar tua muda sihat sakit semuanya akan kembali kesisiNya.
Abg Din, dah tengok blog tu, tapi apasal gambornya terbalik...hehehhe..nanti kalah ler blog OBM.